Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η... νεκρανάσταση των μαμούθ


Νεκρανάσταση... μαμούθ σχεδιάζουν Ιάπωνες επιστήμονες οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλουν σε πέντε χρόνια να επαναφέρουν στη ζωή τα θηριώδη τριχωτά ζώα 8.000 χρόνια αφότου εξαφανίστηκαν! 

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο σχεδιάζουν μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος χρόνου εξόρμηση στη Σιβηρία, για να ψάξουν για απομεινάρια κάποιου εκπροσώπου του εξαφανισμένου είδους τα οποία θα είναι πλούσια σε γενετικό υλικό.


Αφού λάβουν το δείγμα με αυτόν ή με άλλον τρόπο (σε περίπτωση που αποτύχει η εξόρμηση θα πάρουν ιστό από το δέρμα κάποιου μαμούθ που βρίσκεται σε έκθεση μουσείου), θα χρειαστούν το ωάριο από μια ελεφαντίνα καθώς και την ίδια την ελεφαντίνα, η οποία θα παίξει τον ρόλο της παρένθετης μητέρας για τον μακρινό συγγενή της.

Το ελάχιστο δείγμα που απαιτείται δεν είναι μεγαλύτερο από 2,5 τετραγωνικά εκατοστά. Το πρώτο μαμούθ-κλώνος θα γεννηθεί 600 ημέρες μετά από την τοποθέτηση του ωαρίου στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, αφού περίπου τόσο διαρκεί η εγκυμοσύνη.

Μέχρι σήμερα οι διάφοροι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τα εξαφανισμένα μαμούθ έχουν καταφέρει να διαβάσουν τον γενετικό κώδικα των μαμούθ, καθώς και να δημιουργήσουν αίμα από DNA που βρέθηκε σε κόκαλα.

Αυτή η έρευνα όμως στοχεύει πολύ πιο ψηλά. Αναλυτικά το πλάνο εργασίας για την αναβίωση του μαμούθ έχει ως εξής. Το DNA μεταφέρεται εντός ενός μη γονιμοποιημένου ωαρίου θηλυκού ελέφαντα.

Εν συνεχεία το ωάριο θα υποστεί ηλεκτροσόκ, ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαίρεσης και για μερικές μέρες θα μεγαλώσει κανονικά μέσα στο εργαστήριο. Η υπόλοιπη δουλειά θα γίνει στην κοιλιά της ελεφαντίνας.

Το πείραμα, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και γι’ αυτό ο επικεφαλής της έρευνας, Ακίρα Ιοριτάνι, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», αναφέρει: «Εάν ένα κλωνοποιημένο έμβρυο μπορεί να δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο, πρέπει πριν το τοποθετήσουμε στη μήτρα να συζητήσουμε τον τρόπο ανάπτυξής του και εάν πρέπει να βρίσκεται σε κοινή θέα».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

 http://www.ethnos.gr/ πηγή http://aetostz.blogspot.com/2011/01/blog-post_3796.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...