Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Η πρώτη μερική έκλειψη του ηλίου του 2011 θα σημειωθεί τη Τρίτη 4 Ιανουαρίου

Αύριο η μερική έκλειψη του ηλίου
Η πρώτη μερική έκλειψη του ηλίου του 2011 θα σημειωθεί τη Τρίτη 4 Ιανουαρίου, και θα είναι μάλιστα ορατή και από την Ελλάδα.
Η έκλειψη θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες και θα αρχίσει στις 08:40 από τη δυτική Αφρική και θα κορυφωθεί στις 10:30 και στις 12:07 θα έχει ολοκληρωθεί.
Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλη την ελληνική επικράτεια, ωστόσο δεν θα γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό, αφού ηλιακός δίσκος δεν θα καλυφθεί πλήρως από τη σελήνη.
Από τις 9:00 π.μ., (εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν), στην είσοδο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (οδός Πεντέλης 11, Π. Φάληρο), θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, ενώ Ερασιτέχνες Αστρονόμοι θα βοηθούν το κοινό να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
Η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο κατά τα δύο τρίτα και ναι μεν το φως θα περιοριστεί αισθητά αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.
Όπως αναφέρουν αστρονόμοι, οι μερικές εκλείψεις σημειώνονται 2-3 φορές ετησίως και γίνονται ορατές από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Κατά την ολική έκλειψη ηλίου, το μέγεθος της σελήνης είναι τέτοιο ώστε καλύπτει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Ο παρατηρητής βρίσκεται μέσα στη σκιά της σελήνης (στο σχήμα δεξιά, η Γη βρίσκεται στη μαύρη περιοχή).
Κατά την δακτυλιοειδή έκλειψη ο κώνος της σκιάς της σελήνης δεν ακουμπάει στην επιφάνεια της Γης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παρατηρητής να βλέπει ένα ηλιακό δαχτυλίδι γύρω από το σκοτεινό σώμα της σελήνης (μοβ περιοχή). Στη μερική έκλειψη ηλίου ο παρατηρητής βλέπει ένα ποσοστό του ήλιου «φαγωμένο» από τη σελήνη (ανοιχτή μοβ περιοχή).
Τέλος η επόμενη μερική έκλειψη ηλίου μέσα στο 2011 αναμένεται την 1η Ιουνίου ενώ δεν θα είναι δυστυχώς ορατή από τη χώρα μας.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...