Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Χίλαρι στην Αθήνα για Σκοπιανό, Ισραήλ και Αιγαίο

Στη γειτονιά µας θα βρεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα  πραγµατοποιήσει επίσηµες επισκέψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα, όπως αναµένεται, σύµφωνα  µε διπλωµατικές πηγές, να ανακοινωθεί µέσα στην εβδοµάδα από το Στέιτ Ντιπάρτµεντ.

Η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας, συνεργάτες της οποίας – ανάµεσά τους ο νέος αµερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Μπενετ Σµιθ – έλεγαν εδώ και µήνες ότι η ίδια επιθυµούσε να µεταβεί στην περιοχή,έρχεται, όπως όλα δείχνουν, τον Φεβρουάριο στην Αθήνα και θα συναντηθεί µε τον Γιώργο Παπανδρέουκαθώς και µε τον υπουργό Εξωτερικών ∆ηµήτρη ∆ρούτσα.

Προηγουµένως, σύµφωναµε το αρχικό πρόγραµµα (δεν έχειοριστικοποιηθεί ακόµα), η Χίλαρι Κλίντον θα έχει περάσειαπό τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Σύµφωνα, µάλιστα, µε τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα συναντηθεί µε τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο Αµπντουλάχ Γκιουλ και τον τούρκο οµόλογό της Αχµέτ Νταβούτογλου, θα µεταβεί τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε κάνει ο Μπαράκ Οµπάµα τον Απρίλιο του 2009.

Υπενθυµίζεται ότι ηεπίσκεψη αποτελεί πάγιο αίτηµα της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα µετά τη δυσφορία που είχε προκαλέσει στην Αθήνα το γεγονός ότι το 2009 ο αµερικανός πρόεδρος είχε πραγµατοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία χωρίς ενδιάµεση στάση στην Αθήνα, ως είθισται, στη λογική των «ίσων αποστάσεων» που υποτίθεται ότι τηρούν οι Αµερικανοί απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Τα ελληνοτουρκικά και ο εν εξελίξει διάλογος (µέσω διερευνητικών επαφών) για το Αιγαίο και το Κυπριακό καθώς και το Σκοπιανό αναµένεται – σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές – να µονοπωλήσουν την ατζέντα στα «εθνικά θέµατα». 
 
Υπενθυµίζεταιότι κατάτη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου µε τον αµερικανό πρόεδρο Οµπάµα στον Λευκό Οίκο τον περασµένο Μάρτιο,η αµερικανική πλευρά είχε επαναλάβει την πάγια θέση της ότι οι διενέξεις στο Αιγαίο πρέπει να σταµατήσουν και πως οι δύο χώρες πρέπει να κοιτάξουν µπροστά. Επίσης είχε εκφράσει τη στήριξή της στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

Ενοχληµένη η Ουάσιγκτον από την Αγκυρα

Η οικονομια θα αποτελέσει θέµα συζήτησης και στις επαφές που θα έχειστην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον καθώς, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, οι Αµερικανοί αντιλαµβάνονται τους συστηµικούς κινδύνους που ενέχει η περίπτωση της Ελλάδας κι επιθυµούν να δείχνουν όπου µπορούν τη στήριξή τους στην ελληνική προσπάθεια. 
 
Η επίσκεψη της αµερικανίδας υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα πραγµατοποιείται τις µέρες που ο Μάθιου Νίµιτς θα βλέπει στη Νέα Υόρκη τους διαπραγµατευτές των δύοπλευρών για πρώτη φορά ύστερααπό έναν χρόνο και δεν αποκλείεται να καταθέσει και νέα δέσµη ιδεών. Η Ουάσιγκτον δεν κρύβει ότι πιέζει για επίλυση του Σκοπιανού, καθώς επιθυµεί την ένταξη της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ το συντοµότερο δυνατόν.

Υπάρχει ωστόσο,λένε διπλωµατικές πηγές, κι ένα επιπλέον θέµα στην ατζέντα, εξίσου σηµαντικό, που αναµένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις της κ. Κλίντον µε τον Πρωθυπουργό καιτον υπουργό Εξωτερικών. Κι αυτό είναι η νέα ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση,η οποία έχει τις ευλογίες της Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ενοχληθεί από την τουρκική στάση και βλέπουν θετικά τον στρατηγικό χώρο που δίνει η Ελλάδα στο Ισραήλ. 
 
Οι επιδεινούµενες τουρκοϊσραηλινές σχέσεις αναµένεται να αποτελέσουν, άλλωστε, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, βασικό θέµα στην ατζέντα των συζητήσεων της κ. Κλίντον µε τους τούρκους αξιωµατούχους. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί µε την τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις των δύο χωρών, ενώ δεν βλέπει µε καλό µάτι την προσέγγιση της Τουρκίας µε το Ιράν και η επίσκεψη,σύµφωνα µε τον τουρκικό Τύπο θα παίξει τον ρόλο «λύσης των παρεξηγήσεων».

Το Κυπριακό και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναµένεται να είναι από τα θέµατα συζήτησης της Κλίντον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Σηµειώνεται ότι η ίδια είχε στείλει προσωπικό µήνυµα τον περασµένο Αύγουστο στη Λευκωσία, στο συνέδριο της ΠαγκόσµιαςΟµοσπονδίας Αποδήµων Κυπρίων ότι απαιτούνται «σκληρές αποφάσεις» για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...