Είδαμε το θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη και κάναμε μια έρευνα για τις ανεμογεννήτριες στο Internet.
Ο σταθμός θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 ΜW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 82 μέτρα.
Ο σταθμός θα αποτελείται από 12 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 ΜW έκαστη και με διάμετρο ρότορα 82 μέτρα.
Έτσι θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Κάτω δεξιά της φωτογραφίας διακρίνονται οι λάκκες στα κανάλια
Απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 24ΜW στη θέση «Γεραμπή», του Δήμου Ηρακλείας του Νομού Άρτας
Απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 24 ΜW στη θέση «Γάβροβο», του Δήμου Ινάχου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,
Απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 34 ΜW στη θέση «Ξέρακας-Περδικόβρυση» του Δήμου Αθαμανίας και της Κοινότητας Θεοδωριάνων του Νομού Άρτας,
Απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 14ΜW στη θέση «Χιονάκι», του Δήμου Αμφιλοχίας (πρώην Δήμος Ινάχου) του Νομού Αιτωλοακαρνανίας,
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΑΕΡΑ (video)
Τι συμβαίνει στην Ήπειρο
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εφαρμογές αιολικής ενέργειας στην Περιφέρεια Ηπείρου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με μετεωρολογικά στοιχεία που φαίνονται στον παρακάτω πίνακα είναι φανερό πως ο αριθμός των ημερών που υπάρχουν άνεμοι πάνω από 12Km/ώρα είναι μικρός.
Ταχύτητες ανέμων (km/h) | 0 | 1-12 | 12-26 | >26 |
Άρτα | 4,9% | 36,1% | 58,2% | 0,8% |
Ιωάννινα | 65,6% | 20,6% | 12,4% | 1,4% |
Πρέβεζα | 23,6% | 22,7% | 51,4% | 2,3% |
Γιατί οι περιβαλλοντικές μελέτες δεν αναφέρουν τα προβλήματα των ανεμογεννητριών;
Για να πάρει μια εταιρεία άδεια για να εγκαταστήσει μια ανεμογεννήτρια ή ένα αιολικό πάρκο, χρειάζεται άδεια από το αρμόδιο υπουργείο. Για να αποκτήσει αυτή την άδεια, πρέπει να υποβάλλει στο υπουργείο τη μελέτη. Μέρος της μελέτης που υποβάλλεται είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την εκπονεί ή τη χρηματοδοτεί η ίδια η εταιρεία που έχει συμφέρον από την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.
Μερικά χρήσιμα στοιχεία
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για περισσότερες θέσεις εργασίας δεν ισχύει.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Χιλιάδες αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες.
- Εκατό Γερμανοί καθηγητές και διανοούμενοι αναφέρουν σχετικά με την αιολική ενέργεια: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός. Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
-Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη τότε που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.
Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία και Νορβηγία.
Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους, αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Πιστεύω ότι η ηλιακή ενέργεια ενδείκνυται για την χώρα μας.
Η χώρα μας έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμος, χωρίς να προκαλεί όλα τα παραπάνω προβλήματα.
Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. επιδοτούνται τα νοικοκυριά με το 40% περίπου για να τοποθετήσουν την ανάλογη εγκατάσταση, ώστε το σπίτι να παίρνει την ενέργεια από τον ήλιο με αποτέλεσμα και να γίνεται οικονομία ενέργειας από το νοικοκυριό μιας και δεν θα πληρώνει ρεύμα αλλά θα το παίρνει από τον ήλιο.
Εδώ όμως στην Ελλάδα δεν επιχορηγείται αυτή η προσπάθεια η για το λόγο του αληθές μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο αριθμό κατοικιών.
Κάτι ακούγεται ότι προτίθενται να επιχορηγήσουν μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες θα πωλούν το παραγόμενο ρεύμα, αλλά και εδώ θα είναι μόνο για συγκεκριμένους επιχειρηματίες και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ουσιαστικά για τους ημέτερους.
Δυστυχώς στην αναζήτηση μου για το συγκεκριμένο θέμα ανακάλυψα ξανά την Αμερική, για το τι επικρατή στον τόπο που ζούμε
Αυτό που λέει και ο κοσμάκης ‘’Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου’’. Δεν μας ενδιαφέρει η ανακούφιση του πολίτη, αλλά το κέρδος.
Κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους η κάθε πράξη μας να εμπεριέχει την λογική του κοινού όφελος, να έχει ωφέλιμες συνέπειες για όλους, να θέτει σε ίση μεταχείριση όλους όσους αφορά.
Ανεμογεννήτριες, για όσους δεν ξέρουν...
Ανεμογεννήτριες... θετικά και αρνητικά
πηγή;http://astrohori.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου