Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Το μνημόνιο έφερε και ψυχικές διαταραχές

Έρευνα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σοβαρές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. 


Ανεργία και χρέη οδηγούν ολοένα και περισσότερους Έλληνες στο να εμφανίζουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, στρες, φοβίες και κρίσεις πανικού, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να σκέφτονται ότι δεν αξίζει να ζουν. 

Σύμφωνα με έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που δημοσίευσε το "Εθνος της Κυριακής", σε δείγμα 5.000, περίπου, ενηλίκων, 18 έως 74 ετών υπήρξε υψηλή συσχέτιση της κακής ψυχικής υγείας με το χαμηλό εισόδημα, την παρουσία οικονομικών δυσκολιών και την ανεργία. 

Τον σχεδιασμό της έρευνας ανέλαβαν οι Πέτρος Σκαπινάκης, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Βενετσάνος Μαυρέας, καθηγητής Ψυχιατρικής, με συμμετοχή και του ιατρού του Ψυχιατρικού τμήματος Στέφανου Μπέλλου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άτομα χωρίς οικονομικά προβλήματα παρουσιάζουν συμπτώματα ψυχικών νόσων σε ποσοστό 3% το οποίο «εκτινάσσεται» στο 22% για τα άτομα με πολλές οικονομικές δυσκολίες.

Σχετικά με την απασχόληση, τη μικρότερη συχνότητα σοβαρής ψυχοπαθολογίας είχαν όσοι εργάζονταν, ενώ oι άνεργοι είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή ψυχοπαθολογία.

πηγή;http://aetostz.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...