Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Χρ.Παπουτσής: Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας



Υπενθύμισε ότι έχει καταδικάσει την βία από όπου και αν προέρχεται.



«Υπάρχει εμφανές δημοκρατικό έλλειμμα στα Σώματα Ασφαλείας. Η αυθαιρεσία ενδημεί εντός των Σωμάτων Aσφαλείας» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στους Αρχηγούς και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή καθώς και στο διοικητή και στελέχη της ΕΥΠ.



Ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε πως τα περιστατικά αυθαιρεσίας είναι μια «τεχνητή εικόνα» και «μεμονωμένα» ωστόσο αρκεί ένα από αυτά για να αμαυρώσει κόπους και προσπάθειες ετών που γίνονται.



Επίσης ανέφερε ότι : «Μια υπηρεσία όσο ισχυρή ,αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί..
και να συγκροτηθεί από την αρχή παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει  σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή αλληλεγγύη.




Ιδιαίτερα για τις μονάδες της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε διαρκείς επιχειρήσεις και αναφέρομαι τόσο στις πεζοπόρες όσο και στις εποχούμενες.»

Ο κ. Παπουτσής στους δημοσιογράφους  απέφυγε να διευκρινίσει σε ποιες υπηρεσίες απευθύνεται λέγοντας μόνο  σε όσες υπάρχουν θύλακες κατάχρησης εξουσίας.



Ακόμη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι ανάμεσα στις 40 προσαγωγές ελλήνων που έγιναν χθες στο κέντρο της Αθήνας κατά τις επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος μεταναστών δεν βρέθηκε ούτε ένας που να κατέχει αιχμηρό αντικείμενο ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά «είναι εντυπωσιακό», αφήνοντας πολλές ερμηνείες.



Κατά την ομιλία του τόνισε ακόμη ότι η χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών «νομιμοποιεί» την βία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και πρόσθεσε πως «με τσεκούρια, πέτρες και μολότοφ δεν γίνονται πολιτικοί αγώνες». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος έχει καταδικάσει την βία από όπου και αν προέρχεται και κυρίως δράστες και τους πολιτικούς υποκινητές τους.



Είπε επίσης πως ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής όταν γνωρίζει ότι δεν θα πέσει θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.



«Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης προς τα Σώματα Ασφαλείας δεν υπάρχει σήμερα και αυτή η δυσπιστία μέχρι ενός σημείου είναι δικαιολογημένη», σημείωσε ο κ. Παπουτσής.



Για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ανέφερε ότι είναι απόρροια της αδράνειας εκ μέρους των αρμόδιων αρχών τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι σύνθετα και δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας.



Συμπλήρωσε πως την Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για το θέμα ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει έκδηλη απροθυμία αρμοδίων φορέων να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες τις οποίες μετακυλούν προς τα Σώματα Ασφαλείας. «Χρειάζεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να ανακτήσει το κέντρο της Αθήνας το χαμένο του πρόσωπο», τόνισε ο κ. Παπουτσής.
BHMA


Το είδαμε στο: http://anemo-milos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...