Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΑΥΛΑΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ,ΒΑΛΤΟΣ ΕΥΡΗΤΑΝΙΑ




Στον ορεινό Βάλτο, ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και Υφυπουργών της κυβέρνησης στον νομό, για θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, περιβάλλοντος κλπ.
Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, τόνισε τρία ζητήματα: Την ανάγκη δημιουργίας Φορέα Διαχείρισης για τον Αχελώο, την στήριξη επενδύσεων, όπως αυτή της ΑΜΦΙΓΑΛ, στον Βάλτο, που όπως είπε μπορούν να δώσουν προοπτική και την διαχείριση των αδρανών υλικών στον Αχελώο.
Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιελάμβανε επίσκεψη σε πρότυπες μονάδες του ορεινού Βάλτου, με προστατευμένα άγρια άλογα και την τυροκομική μονάδα Ματσιούλας σε Περδικάκι και Βρουβιανά αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε επίσκεψη και ενημέρωση για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο "ΔΑΦΝΟΖΩΝΑΡΑ-ΣΑΝΙΔΙ" 8.5 MW  στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας,  που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" και κατασκευάστηκε από την ΤΕΡΝΑ και που έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Η ξενάγηση στο έργο, ήταν  άκρως ενδιαφέρουσα, μιας και εκτός από την παραγωγή ρεύματος, η ΤΕΡΝΑ, έκανε σημαντικές αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή, ενώ και μέσα από το έργο, υπάρχουν προβλέψεις για την προστασία της βιοποικιλότητας, την ενίσχυση δραστηριοτήτων όπως το ράφτινγκ κλπ
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών και των Υφυπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μωραΐτη και Κουτσούκου, μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στην πλατεία του οικισμού του Αυλακίου, παρουσία φορέων και πολιτών από τους νομούς Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας, Άρτας και Καρδίτσας, αφού όπως είναι γνωστό το Αυλάκι, βρίσκεται στο σημείο όπου οι τέσσερεις νομοί, αλλά και οι τέσσερεις διαφορετικές Περιφέρειες, συνορεύουν.
Η εκδήλωση, έγινε υπό τον συντονισμό του κ. Κατσιφάρα, που εστίασε στην σημασία της επίσκεψης, ώστε να τονιστεί η ανάγκη της Περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και τις διαπεριφερειακής συνεργασίες, ειδικά σε περιοχές με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο ορεινός Βάλτος.
Ακλούθησε χαιρετισμός του πρόεδρου της ΤΚ Βρουβιανών κ. Ροΐδη, ενώ στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής κ. Σταυρακάκης, αναφέρθηκε στην σημασία της συνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουττσούκος, σημείωσε πως η ενίσχυση της παραγωγής – τυποποίησης και εμπορίας επώνυμων και ποιοτικών προϊόντων, μπορεί να είναι μια διέξοδος για την περιοχή και επισήμανε πως ρόλος του κράτους είναι να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις που δεν βοηθούν.
Ο ευρωβουλευτής Σπ. Δανέλλης δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό τοπίο και τις ομορφιές της περιοχής , σημειώνοντας της ποιότητα της φύσης, είναι το κεφάλαιο όπου πρέπει να ρίξει βάρος η περιοχή, με  επώνυμα αγροτικά και κτηνοτροφικών προϊόντα βιολογικής παραγωγής, και ήπιες μορφές τουρισμού. «Είναι μονόδρομος πλέον η ανάπτυξη μέσα από άλλη λογική και ασφαλώς με λιγότερο κράτος» σημείωσε ο κ. Δανέλλης.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Θάνου Μωραΐτη, που στην αρχή σημείωσε την αλλαγή που μπορεί να φέρει στην τοπική οικονομία το εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ , ενώ απαντώντας στον δήμαρχο Αμφιλοχίας είπε πως «ο Αχελώος λόγω της σημασίας που έχει ως οικοσύστημα, θα μπορούσε να έχει δικό του Φορέα Διαχείρισης.
Αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή, κάνοντας γνωστό πως το 80% του κόστους του έργου, περίπου 32 εκατομ. ευρώ,  «έπεσε» στην τοπική οικονομία, ενώ επισήμανε πως με βάση την εμπειρία στην δανειοδότηση και εκτέλεση αυτού του έργου, η Πολιτεία οφείλει να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να διευκολύνει τους επενδυτές.
Τέλος, τόνισε πως σε αυτές τις δύσκολές ώρες, «μόνο ενωμένος ο Ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα, να αφήσει πίσω του τη μιζέρια. Το μέλλον μας ανήκει πιστεύω ότι θα ξεφύγουμε από τη δύσκολη συγκυρία και με περισσότερη αισιοδοξία θα ατενίζουμε το μέλλον»
Ακολούθησαν παρεμβάσεις θεσμικών φορέων της περιοχής και από τους τέσσερεις νομούς όπου εκτός από τοπικά ζητήματα, τέθηκαν και αυτά της στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της εκτροπής του Αχελώου κλπ.
Δείτε VIDEO από την δεύτερη μέρα της επίσκεψης των ευρωβουλευτων-Υφυπουργών στον νομό Αιτωλ/νίας και τον ορεινό Βάλτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...