Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012


Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012


Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία στα Γιάννενα


ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Φρούδες θα αποδειχτούν οι ελπίδες για μια μικρή οικονομική ανάσα των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας; 


Το ερώτημα πλανάται αυτές τις ημέρες και στην Άρτα, μετά τις εξελίξεις στα Γιάννενα, όπου οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, συμπλήρωσαν πάνω από δύο μήνες αλλά λεφτά δεν είδαν! Οι εργαζόμενοι στην Άρτα μόλις προχθές συμπλήρωσαν ένα μήνα εργασία, αλλά οι εξελίξεις στο γειτονικό νομό κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εκπέμπουν. 

Το θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι, επί μακρόν άνεργοι μέχρι πρότινος, προσπαθούν να βρουν σανίδα σωτηρίας σε ένα πρόγραμμα εργασίας που μάλιστα είναι εντελώς παροδικό, το οποίο τους αποφέρει έστω 625 ευρώ το μήνα, αλλά βλέπουν ότι δεν παίρνουν καν, έστω και αυτά τα χρήματα ακόμα. 

 Ήδη σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που εργάζονται στον Δήμο Ιωαννιτών ενώ ήδη εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Κόνιτσας έχουν ξεκινήσει την επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα ενώ στο χορό μπαίνουν και οι περισσότεροι συνάδελφοί τους που εργάζονται στο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου. 

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες περίπου, στη συνολική τους υπηρεσία που θα είναι μόλις πέντε. Έχουν φτάσει δηλαδή περίπου στο μισό της θητείας τους και δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους. Μάλιστα για το λόγο αυτό μάλιστα καταγγέλλουν την ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων τονίζοντας πως αυτοί είναι οι εργοδότες τους και τους θεωρούν υπεύθυνους για την καθυστέρηση στην πληρωμή τους. 

Βέβαια, υπεύθυνος για την πληρωμή των εργαζομένων αυτών είναι το υπουργείο Εργασίας στο οποίο –όπως δηλώνεται- έχουν σταλεί εγκαίρως τα απαραίτητα δικαιολογητικά εκ μέρους του ΕΚΙ προκειμένου να εκταμιευθεί το απαιτούμενο ποσό για το πρόγραμμα σε κάθε Δήμο ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Όμως το Εργατικό Κέντρο είναι ο εταίρος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ στα Γιάννενα και οι διαδικασίες γίνονται μέσω του παραρτήματος του ινστιτούτου στην Πρέβεζα. 

Για τον Δήμο Αρταίων υπεύθυνη είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, όμως το γιατί καθυστερούν οι πληρωμές, τη στιγμή που το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι ερώτημα στο οποίο την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Οργανισμών που υλοποιούν τέτοια προγράμματα. Στα Γιάννενα συνολικά εργάζονται περί τους 1.250 ανθρώπους μέσω του προγράμματος, σε Δήμους και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...