Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη των Τζουμέρκων Γράφει η Σταυρούλα Καραβασίλη, Πρόεδρος Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας Τουρισμού «ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ»


Οι εποχές άλλαξαν. Ο σημερινός τουρίστας πλέον έχει απαιτήσεις. Θέλει ποιότητα στις υποδομές. -Ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες -Ποιότητα και δομημένο φυσικό περιβάλλον Θέλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να γνωρίσει την ιστορία, την τέχνη, τα μνημεία της περιοχής και τον πολιτισμό. Μα πάνω απ’ όλα θέλει να παίξει με τις αισθήσεις του. Την όραση, την όσφρηση, την γεύση και την αφή. Το 44% σήμερα των τουριστών επιλέγουν ένα προορισμό με κριτήριο την γαστρονομική παράδοση. Το καλό τοπικό φαγητό.
(15/3/2011)
Η προώθηση λοιπόν της τοπικής κουζίνας στα Τζουμέρκα με τοπικά προϊόντα σε συνδυασμό με τον πλούσιο πολιτισμό, τα πολλαπλά πολιτιστικά και βυζαντινά μνημεία, την ιστορία μας, το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, τα βουνά, τις χαράδρες, τους καταρράκτες, τον Αχελώο, τον Άραχθο, τις υπαίθριες δραστηριότητες.
Θα φέρουν την τουριστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση θα δυναμώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα δυναμώσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, γιατί θα διοχετεύουν τα προϊόντα τους, θα δυναμώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας.
Πρέπει επιτέλους να βγούμε από την εσωστρέφεια και την καχυποψία και να προχωρήσουμε σε μια κοινή προσπάθεια –πολίτες και φορείς- για να διαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας.
Τα Τζουμέρκα δεν είναι προορισμός για μαζικό τουρισμό. Είναι για λίγους και ψαγμένους.
Είναι για αυθεντικές εμπειρίες και γευστικές αναμνήσεις.
Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε αξία στην εμπειρία του φαγητού… Στην παλιά Τζουμερκιώτικη κουζίνα της γιαγιάς και στα αγνά τοπικά προϊόντα μας. Το φαγητό πρέπει να τρώγεται στον τόπο του. Η ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στα Τζουμέρκα αλλά και σε όλο το Νομό Άρτας είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τον μαρασμό και την μιζέρια.
Κι όταν λέω Αγροτουρισμό εννοώ όλες τις μορφές. Πολιτιστικό – Γαστρονομικό – Εναλλακτικό – Περιπέτειας – Αθλητικό – Θρησκευτικό – Παραποτάμιο – Παραλίμνιο – Ορεινό – Υγείας – Οικοτουρισμό – και Οινοτουρισμό.
Όλα αυτά όμως με Αγάπη, με Μεράκι, με σεβασμό στον πελάτη.
Για να υπάρχει αειφορία, κι όχι να ξεπετάμε τους πελάτες κι όσα αρπάξουμε. Ο πελάτης θέλει να μοιραστεί το φαγητό μας, θέλει να μας γνωρίσει, να ακούσει την ιστορία μας, να χορέψει στα παραδοσιακά πανηγύρια μας και φεύγοντας να ψωνίσει τα τοπικά προϊόντα μας με ταυτότητα τοπική.
Κι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε. Αρκεί να συμβάλλουμε σε αυτό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Φορείς – Σύλλογοι, Επαγγελματίες και Πολίτες.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...